°C
      2024 03 29 Penktadienis

      20 maisto produktų, kurie kenkia jūsų sveikatai

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-08-02 08:00:00

      Labai lengva pasimesti tarp visos šios gausybės maisto produktų. Kurie visgi yra sveiki, o kurie kenkia? Paprastai mes vengiame tam tikrų produktų, kai norime numesti svorio ir išvengti lėtinių ligų.

      Šiame tekste pateikiami ne tik tas maistas, kuris kenkia, bet ir sveikos alternatyvos jam.

      1. Saldūs gėrimai

      Pridėtinis cukrus yra pats blogiausias modernios mitybos ingredientas. Visgi, kai kurie cukraus šaltiniai yra prastesni nei kiti, o būtent saldūs gėrimai kenkia sveikatai.

      Kai jūs vartojate kalorijas gėrimų pavidalu, smegenys jų neužskaito kaip maisto, todėl jūs nė nepastebėsite, kai padidinsite suvartojamų kalorijų skaičių.

      Vartojant didelius kiekius saldžių gėrimų, cukrus juose skatina atsparumo insulinui vystymąsi, o tai glaudžiai susiję su nealkoholiniu kepenų suriebėjimu. Tai taip pat siejama su įvairiomis rimtomis būklėmis, įskaitant antro tipo cukrinį diabetą bei širdies ligas.

      Kai kurie žmonės tiki, kad saldūs gėrimai yra pagrindinė storėjimo priežastis, todėl nepertraukiamas jų gėrimas gali privesti prie nutukimo.

      Alternatyvos

      Vietoje to gerkite vandenį,  sodos vandenį, kavą ar arbatą. Į vandenį įsidėkite skiltelę citrinos – tai suteiks daugiau skonio.

      2. Picos

      Pica yra vienas iš populiariausių greito maisto pasirinkimas. Dauguma reklamuojamų picų yra gaminamos iš nesveikų ingredientų, įskaitant rafinuotą tešlą ir apdorotą mėsą. Picoje taip pat gausu kalorijų.

      Alternatyvos

      Kai kurie restoranai siūlo sveikesnius ingredientus. Namuose gaminta pica taip pat gali būti sveika, jei rinksitės visaverčius produktus.

      3. Balta duona

      Dauguma reklamuojamos duonos kenkia sveikatai, jei ji valgoma dideliais kiekiais, nes ji yra gaminama iš rafinuotų grūdų, todėl jose mažai skaidulinių medžiagų bei pagrindinių maistinių medžiagų, o tai gali sukelti staigius gliukozės koncentracijos kraujyje pakilimus.

      Alternatyvos

      Žmonės, kuri toleruoja gliuteną, gali rinktis pilno grūdo duoną, kuri yra sveikesnė nei balta duona.

      Jei netoleruojate gliuteno ar angliavandenių, tuomet duoną galite kepti patys.

      4. Didžioji dauguma vaisių sulčių

      Dažnai manoma, kad vaisių sultys yra sveikas pasirinkimas. Nors jose yra antioksidantų ir vitamino C, tačiau ten taip pat gausu cukraus. Vaisų sultyse yra tiek pat cukraus, kiek jo yra saldžiuose gėrimuose, kaip pavyzdžiui, „Coke“ ar „Pepsi“ – o kartais net daugiau.

      Alternatyvos

      Kai kurios vaisų sultys gali teikti naudą sveikatai nepaisant cukrau, esančio jose, pavyzdžiui, granatų ar mėlynių sultys.

      Visgi, jomis vertėtų mėgautis retai.

      5. Saldinti kukurūzų dribsniai

      Kukurūzų dribsniai, kuriuos taip mėgstame valgyti rytas, yra perdirbti grūdai, pavyzdžiui, ryžiai, kukurūzai, avižos ar kviečiai. Jie yra be galo populiarūs vaikų tarpe ir dažnai valgomi su pienu.

      Grūdai, kad jie būtų dar skanesni, yra pakepinami, susmulkinami, suminkomi, valcuojami arba verčiami dribsniais. Kai kurie yra tokie saldūs, kad gali būti lyginami su saldainiais.

      Alternatyvos

      Pusryčiams valgykite maistą, kuriame gausu skaidulinių medžiagų ir mažai pridėtinio cukraus. Dar geresnis variantas yra pasigaminti avižinę košę patiems.

      6. Keptas ar apkeptas maistas

      Turbūt pats nesveikiausias maisto gaminimo būdas - kepimas. Mastas, pagamintas, naudojantis šiuo būdu – skanesnis ir kaloringesnis. Kai kurie sveikatai kenkiantys cheminiai junginiai susidaro, kai maistas yra ruošiamas aukštoje temperatūroje.

      Tai akrilamidai, akroleinai, heterocikliniai aminai, oksisteroliai, policikliniai aromatiniai angliavandeniai (PAHs) bei sudėtingesni galutiniai glikacijos produktai (AGEs).

      Daugelis cheminių medžiagų, susiformavusių ruošiant maistą aukštoje temperatūroje, yra siejami su didesne rizika sirgti vėžiu bei širdies ligomis.

      Alternatyvos

      Norėdami maitintis sveikiau, rinkitės sveikesnius maisto paruošimo būdus, pavyzdžiui, virimas, troškinimas, virimas garuose ar blanšavimas.

      7. Kepiniai, sausainiai ir tortai

      Daugelis kepinių, sausainių bei tortų kenkia sveikatai, jei jų vartojama per daug. Pakuotėse parduodamų šių produktų sudėtyje  paprastai gausu rafinuoto cukraus, rafinuotų kvietinių miltų bei pridėtinių riebalų. Taip pat kartais įdedamos tešlos trapumą skatinančios medžiagos, kurių sudėtyje gausu sveikatai kenkiančių trans riebalų.

      Šie skanėstai skanūs, tačiau jų sudėtyje nėra būtinųjų maistinių medžiagų tik daug kalorijų ir konservantų.

      Alternatyvos

      Jei negalite atsispirti desertams, rinkitės graikinį jogurtą, šviežius vaisius ar juodą šokoladą.

      8. Skrudintos bulvytės ir bulvių traškučiai

      Neapdirbtos, šviesios bulvės yra labai sveika. Visgi, ta pati taisyklė negalioja skrudintoms bulvytėms ar bulvių traškučiams.

      Šiuose maisto produktuose gausu kalorijų, o valgant juos lengva prarasti saiko jausmą. Kelios studijos skrudintas bulvytes ir bulvių traškučius sieja su svorio didėjimu. Šiuose produktuose taip pat gali būti aptinkamas akrilamidai, kurie yra kancerogeniški ir susidaro tuomet, kai bulvės yra skrudinamos, kepamos ar gruzdinamos.

      Alternatyvos

      Geriausia bulves valgyti virtas, o ne keptas. Jei norisi kažko traškaus, kas pakistų bulvių traškučius, pabandykite valgyti morkytes arba riešutus.

      9. Greitas maistas be gliuteno

      Maždaug trečdalis JAV populiacijos stengiasi išvengt maisto produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. Deja, bet jie dažnai sveiką, gliuteno sudėtyje turintį maistą keičia apdorotu greitu maistu, kurio sudėtyje nėra gliuteno.

      Dažnai šiuose patiekaluose, kuriose nėra gliuteno, yra gausu cukraus bei rafinuotų grūdų, pavydžiu, kukurūzų ar tapijoka krakmolo. Šie ingredientai skatina staigius gliukozės koncentracijos kraujyje padidėjimus ir neaprūpina organizmo būtinosiomis maistinėmis medžiagomis.

      Alternatyvos

      Rinkitės maistą, kuriame natūraliai nėra gliuteno, pavyzdžiui, neperdirbtas augalinis ir gyvulinis maistas.

      10. Agavos nektaras

      Agavos nektaras yra saldiklis, kuris dažnai žymimas kaip sveikas pasirinkimas. Visgi, tai stipriai rafinuotas nektaras, kuriame gausu fruktozės. Dideli kiekiai fruktozės gali būti žalingi sveikatai.

      Tiesa ta, kad agavos nektare daugiau fruktozės nei bet kuriame kitame saldiklyje. Paprastas sukrus sudarytas iš 50proc fruktozės, kukurūzų sirupas – 55proc., o agavos nektare net 85proc. sudėties sudaro fruktozė.

      Alternatyvos

      Stevija ir eritritolis yra sveika, natūrali ir nekaloringa alternatyva.

      11. Mažo riebumo jogurtas

      Jogurtas gali būti be galo sveikas. Tačiau didžioji dauguma jogurtų, esančių maisto prekių parduotuvėse kenkia jūsų sveikatai.

      Paprastai jie būna ne riebūs, tačiau labai saldūs tam, kad būtų skanesni. Paprastai tariant, daugumos jogurtų sudėtyje buvusius sveikus, natūralus riebalus pakeitė nesveiki ingredientai.

      Be to, daugelis jogurtų nebeaprūpina mūsų organizmo probiotikais, nors daugelis pirkėjų mano atvirkščiai. Jogurtai dažniausiai yra pasterizuojami, o tai žudo bakterijas.

      Alternatyvos

      Rinkitės tradicinius, riebiu jogurtus, kurių sudėtyje yra probiotikų. Jei įmanoma, pirkite tuos, kurie gaminami iš žole mintančių karvių pieno.

      12. Greitas maistas, kurio sudėtyje mažai angliavandenių

      Mažai angliavandenių turinčios dietos yra labai populiarios. Naudodami šią dietą jūs galite valgyti daug visaverčių produktų, tačiau turėtumėte vengti perdirbtų angliavandenių pakaitalų, pavyzdžiui, šokolado batonėliai, kurių sudėtyje mažai angliavandenių.

      Šie maisto produktai paprasta būna stipriai apdoroti ir pripildyti priedų.

      Alternatyvos

      Jei laikotės mažai angliavandenių turinčios dietos, rinkitės produktus, kurių sudėtyje natūraliai yra mažai angliavandenių, pavyzdžiui, kiaušiniai, jūros gėrybės bei žaliosios salotos.

      13. Ledai

      Ledai gali būti išties skanūs, tačiau jų sudėtyje gausu cukraus. Šie pieno produktai taip pat yra kaloringi, todėl labai lengva suvalgyti jų daugiau nei reikėtų. Jei valgote ledus kaip desertą, paprastai prie jau suvalgytų kalorijų dar prisideda ledų kalorijos.

      Alternatyvos

      Galite rinktis sveikesnes ledų rūšis ar gamintis juos patys, naudodami šviežius vaisius bei mažiau cukraus.

      14. Šokolado batonėliai

      Šokolado batonėliai yra itin nesveika. Juose gausu cukraus, rafinuotų kviečių miltų bei perdirbtų riebalų, tačiau mažai pagrindinių maistinių medžiagų.

      Be to, šie saldėsiai nepanaikina alkio, nes taip veikia mūsų organizmai metabolizuodami didelius cukraus kiekius.

       Alternatyvos

      Valgykite vaisius ar geros kokybės tamsų šokoladą.

      15. Perdirbta mėsa

      Nors neperdirbta mėsa gali būti sveika ir maistinga, tačiau šios taisyklės negalioja perdirbtai mėsai. Tyrimai rodo, kad žmonių, kurie valgo perdirbtą mėsą, rizika sirgti rimtomis ligomis, įskaitant storosios žarnos vėžį, antro tipo cukrinį diabetą bei širdies ligas.

      Daugelis šių tyrimų yra apžvalginiai, todėl negalima teigti, kad reiktų kaltinti būtent perdirbtą mėsą. Visgi, statistinis ryšys yra stiprus ir pasikartojantis tarp tyrimų.

      Alternatyvos

      Jei norite valgyti kiaulienos kumpį, dešreles ar peperoni, stenkitės pirkti tai vietinėse mėsinėse, kurios neprideda daug nesveikų ingredientų.

      16. Perdirbta sūris

      Saikiai valgyti sūrį – sveika. Jame gausu maistinių medžiagų - viename gabalėlyje jų tek, kiek vienoje stiklinėje pieno. Tačiau perdirbto sūrio produktai yra visai kas kita nei tikras sūris. Jie paprastai gaminami su filtruotasi ingredientais, kurie pagaminti taip, kad primintų sūrio išvaizdą ir tekstūrą.

      Alternatyvos

      Valgykite tikrą sūrį. Sveikiausios jo rūšys: feta, mocarela bei varškės sūris. Daugelis veganiškų sūrio alternatyvų taip pat galėtų būti geras pasirinkimas.

      17. Greitas maistas

      Paprastai kalbant, greito maisto restoranai teikia nesveiką maistą. Didžioji dalis jų patiekalų – stpriai perdirbti ir turintys mažai maistinių medžiagų.

      Nepaisant jų žemos kainos, greitas maistas prisideda prie rizikos sirgti įvairiomis ligomis bei žaloti jūsų gerovę. Jūs ypatingai turėtumėte vengti kepintų patiekalų.

      Alternatyvos

      Dėl didėjančio spaudimo, didžioji dauguma greito maisto restoranų turi sveikų pasiūlymų, galite rinktis juos.

      18. Didelio kaloringumo kavos gėrimai

      Kavoje gausu antioksidantų. Pastebėta, kad kavos mėgėjų rizika sirgti rimtomis ligomis, pavyzdžiui, antro tipo cukriniu diabetu ar Parkinsono liga yra mažesnė.

      Tačiau grietinėlė, sirupas, cukrus bei kiti priedai, kurie dažnai dedami į kavą, yra nesveiki. Tokia kava yra tiek pat nesveika, kaip bet kuris kitas saldintas gėrimas.

      Alternatyvos

      Gerkite kavą be priedų. Galite pagardinti kavą šlakeliu riebios grietinėlės ar pienu.

      19. Bet kas su pridėtiniu cukrumi ar rafinuotais grūdais

      Svarbu vengti ar bent jau limituoti maistą, kurio sudėtyje yra pridėtinio cukraus, rafinuotų grūdų bei tras riebalų. Tai bene nesveikiausi, bet dažniausiai sutinkami maisto ingredientai.

      Tai galioja ir sveikiems maisto produktams.

      Alternatyvos

      Rinkitės maistingus, visaverčius maisto produktus, pavyzdžiui, šviežius vaisius ar pilno grūdo kepinius.

      20. Daugelis stipriai perdirbtų maisto produktų

      Paprasčiausias būdas maitintis sveikai ir numesti svorio – vengti perdirbtų maisto produktų. Perdirbti produktai paprastai būna pripildyti cukrumi.

      Alternatyvos

      Kai apsipirkinėjate, skaitykite etiketes. Pripildykite savo pirkinių krepšį daržovėmis bei kitais visaverčiais produktais.

      Nors vakarietiški mitybos ypatumai skatina valgyti daug nesveiko maisto, tačiau visuomet galite rinktis sveiką mitybą, jei tik atsisakysite perdirbtų, cukrumi gausių produktų.

      Jei rinksitės sveiką maistą, jausitės gerai ir atgausite prarastas jėgas.

      Skaityti komentarus

      kEMlzpAX 2021 27 12 08:20

      555

      0
      0
      Atsakyti

      Komentuoti gali tik registruoti vartotojai

      kEMlzpAX 2021 27 12 11:44

      555

      0
      0
      Atsakyti

      Komentuoti gali tik registruoti vartotojai

      kEMlzpAX 2022 21 01 09:43

      555

      0
      0
      Atsakyti

      Komentuoti gali tik registruoti vartotojai