°C
      2024 04 19 Penktadienis

      10 tikro nevykėlio taisyklių: ko turite vengti, jei norite būti laimingi?

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-01-09 21:00:00

      Mintimis apžvelkite savo gyvenimą. Kaip jį įvertintumėte? Jums labiau sekasi, ar nesiseka? Jei daugiau matote nesėkmių, kaip manote, kodėl taip nutinka? Esate linkęs prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta jūsų gyvenime, ar vis tik manote, kad kaltos aplinkybės, kiti žmonės, likimas?

      Tikite ar ne, savo gyvenimą lemiate jūs patys. Paskaitykite žemiau pateikiamas tikro nevykėlio taisykles ir rinkitės – toliau jomis vadovautis (jei rasite, kad kažkas jums tinka), ar keisti elgesį priešingu.

      1. Gyvenate laukimu

      Sakyti sau „Aš būsiu laiminga (-as), kai...“ — užtikrintas kelias į nesėkmę ir nusivylimą.  Taip jūs per daug svarbos suteikiate aplinkybėms („kai paaukštins darbe”, „kai padidės atlyginimas“, „kai sutiksiu savo antrą pusę“, „kai vaikai baigs mokyklą“,...). Nustokite laukti — pradėkite daryti tai, kas leistų gerai jaustis tiesiog dabar. Ateitis neturi garantijų ir nebūtinai bus tokia, kokios tikitės.

      2. Skiriate daug laiko ir pastangų daiktų įsigijimui

      Žmonės, gyvenantys žemiau skurdo ribos, tampa gerokai laimingesni, kai pagerėja jų finansinė padėtis. Tačiau šis padidėjimas smarkiai sumažėja pasiekus tam tikras pajamas (apie 20 000 eurų per metus). Yra atlikta daug mokslinių tyrimų, įrodančių, kad materialūs dalykai nepadaro žmonių laimingesniais.

      Jei įpratote vaikytis daiktų, turite didelę galimybę tapti nelaimingu. Jų įsigijimas galiausiai sukelia nusivylimą, be to, jūs suprantate, kad daiktų vaikymasis kainuoja kažką realaus, kas iš tiesų leistų jums jaustis laimingu - santykius su žmonėmis, šeimos gyvenimą ar hobi.


      3. Daug laiko leidžiate namuose

      Kai žmonės jaučiasi nelaimingi, natūralu, kad jie vengia draugijos. Tačiau tai didelė klaida: bendravimas, net ir neteikiantis daug malonumo, kelia nuotaiką. Supraskite, kad nuolat atsisakydami bendrauti su žmonėmis išsiugdote įprotį  ir tai dar labiau blogina jūsų būseną. Atsekite, kada bloga nuotaika jums tarsi liepia likti namuose ir tiesiog prisiverskite eiti pas žmones. Labai greitai pajusite nuotaikų pokyčius.

      4. Save laikote auka

      Nelaimingi žmonės turi nuostatą, kad gyvenimas neteisingas ir niekas nuo jų pačių nepriklauso. Toks mąstymas daro juos bejėgiais, o bejėgiai žmonės negeba pasirūpinti savimi ir savo gyvenimu. Žinoma, kiekvienas žmogus kartais jaučiasi blogai. Tai normalu. Tačiau labai svarbu pastebėti, kai savęs gailėjimas ir bejėgiškumas ima tapti per daug įprastu dalyku. Nemalonumai nutinka, tačiau atminkite: esate pajėgūs veikti ir pakeisti savo gyvenimą.


      5. Esate pesimistas

      Pesimistinės nuotaikos tampa save išpildančiomis pranašystėmis: kai laukiate kažko blogo, labai didelė tikimybė, kad tai ir įvyks. Pesimistinių minčių sunku atsikratyti, kol nesuprasite, kokios jos nelogiškos. Priverskite save matyti realius faktus. Pamatysite, kad ne viskas taip blogai, kaip įsivaizdavote.

      6. Jūs skundžiatės

      Skundai — tai elgesys, kuris stiprina negatyvias nuostatas. Nors kalbos apie tai, kas jus neramina, gali kažkiek palengvinti mintis, viens dalykas — išlieti savo skausmą artimam ir pasiruošusiam išklausyti žmogui, ir visai kitas — lieti žibalo į nepasitenkinimų ugnį. Be to, verta atsiminti, kad skundai atstumia žmones.


      7. Darote iš musės dramblį

      Nemalonumai nutinka visiems. Skirtumas tame, kad laimingi žmonės į juos žiūri realistiškai — kaip į laikinus dalykus, — o nelaimingi į juos žiūri kaip į patvirtinimą, kad gyvenimas yra prieš juos nusistatęs. Laimingas žmogus gali nusiminti, jei kažkas negero nutiks pakeliui į darbą, tačiau jis mato ir perspektyvą: „Nemalonu, bet tai nėra pasaulio pabaiga“. Tuo tarpu nelaimingas žmogus kaip kolekcionierius renka tokius momentus, kad dar kartą sau ir kitiems pasakytų: gyvenimas – vieni nesibaigiantys nemalonumai ir nieko su tuo negalima padaryti.

      8. Jūs slepiate problemas

      Laimingi žmonės atsako už savo elgesį. Jie pripažįsta klaidas. Nelaimingi žmonės klaidose ir problemose mato grėsmę, todėl dažnai bando jas nuslėpti.  Tačiau slepiant problemą ji tik didėja. Kuo ilgiau nieko nesiimate, tuo labiau atrodo, kad nieko ir neįmanoma padaryti. Ir tuomet vėl imate jaustis auka.


      9. Jūs nedirbate su savimi.

      Nelaimingiems žmonėms atrodo, kad jie nekontroliuoja savo gyvenimo, todėl jie yra linkę sėdėti ir laukti, kol kažkas pasikeis savaime. Jie neišsikelia tikslų, neugdo savęs ir tiesiog gaišta laiką veltui, o po to stebisi, kodėl niekas nesikeičia.

      10. Lyginate save su kitais.

      Pavydas ir laimė – nesuderinami. Jeigu jūs nuolatos lyginate save su kitais, liaukitės tai darę. Kaip parodė vieno tyrimo rezultatai – nemaža dalis žmonių sutiktų uždirbti mažiau, jei ir kiti mažiau gautų! Įsivaizduojate?! Pastebėkite, kai pradedate taip galvoti. Panašios mintys neatneš jokio džiaugsmo — kaip tik pasijusite dar blogiau.

      Atpažinote save? Galite rinktis - tęsti tai, ką darote, ar kažką radikaliai pakeisti. Šiuo atveju rezultatai netruks pasirodyti ir tikrai maloniai nustebins.

      Skaityti komentarus