°C
      2024 04 20 Šeštadienis

      Pagrindinį Kanų festivalio apdovanojimą pelnė japonų filmas

      Nuotrauka: Cannes festival nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2018-05-20 20:00:00
      Japonų režisieriaus veterano Hirokazu Kore-edos (Hirokazu Koreedos) širdį veriantis filmas „Shoplifters“ šeštadienį per ceremoniją, kurios metu emocingą kalbą pasakė Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) kaltintoja, pelnė pagrindinį 71-ojo Kanų kino festivalio apdovanojimą „Auksinę palmės šakelę“.

      „Shoplifters“ nuo pat pradžių buvo šiemetinio festivalio favoritas. Filmas pasakoja apie porą, išgelbstinčią du apleistus vaikus ir pirmą kartą jų gyvenime parodančią jiems meilę, nors ir rengia juos vagių gyvenimui.

      Spike'as Lee (Spaikas Li) atsiėmė antrąjį pagal svarbą Didįjį prizą už „BlacKkKlansman“, pasakojantį apie juodaodį policininką, sugebėjusį infiltruotis į baltųjų viršenybės šalininkų Kukluksklano (Ku Klux Klan) grupuotę. Tai rasizmą kritikuojantis filmas, tikrus 8-ojo dešimtmečio įvykius aiškiai susiejantis su Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) eros baltųjų nacionalizmu.

      Libaniečių aktorė ir režisierė Nadine Labaki (Nadin Labaki), viena iš trijų konkursinėje programoje dalyvavusių režisierių moterų, pelnė trečią pagal svarbą Žiuri prizą už juostą „Capernaum“ apie pačius skurdžiausius Beiruto gyventojus, kurioje nusifilmavo 13-metis sirų pabėgėlių berniukas.

      Samal Yeslyamova (Samal Jesliamova) iš Kazachstano buvo pripažinta geriausia aktore už jaunos bedarbės imigrantės, Maskvoje paliekančios savo kūdikį, vaidmenį Sergey Dvortsevoy (Segejaus Dvorcevojaus) filme „Ayka“.

      Lenkų kino kūrėjas Pawelas Pawlikowskis (Pavelas Pavlikovskis) atsiėmė geriausio režisieriaus prizą už tragišką meilės istoriją geležinės uždangos fone „Šaltasis karas“ (Zimna wojna).

      P. Pawlikowski, kuris 2015 metais už filmą „Ida“ gavo filmo užsienio kalba „Oskarą“, sukėlė skandalą savo tėvynėje, kai Kanuose naujienų agentūrai AFP pasakė, kad jo filmą nacionalistų vyriausybė įtraukė į „juoduosius“ sąrašus. Varšuva jo pareiškimą paneigė.

      Režisierius sakė, kad gautas apdovanojimas yra „reta gera naujiena“ jo šaliai.

      Pasaką priminė italo Marcello Fonte (Marselo Fontės) pergalė: jis buvo pripažintas geriausiu aktoriumi už mažo, tylaus, ilgainiui kantrybės netekusio žmogelio vaidmenį Matteo Garrone (Matėjo Garonės) filme „Dogman“. Kol buvo „atrastas“, M. Fonte dirbo prižiūrėtoju. 

      Geriausio scenarijaus apdovanojimu buvo pagerbti Irano režisieriaus Jafaro Panahi (Džafaro Panahio), kuriam Teheranas neleido atvykti į festivalį, „Trys veidai“ (Se rokh) ir italų režisierės Alice Rohrwacher (Alis Rorvacher) „Laimingas kaip Lazaras“ (Lazzaro Felice).

      „Auksinės kameros“ apdovanojimas, skiriamas už geriausią pirmą filmą, atiteko belgų dramai apie translytę baleriną „Girl“. Anksčiau ši juosta gavo neoficialų prizą " Queer Palm“, skiriamą filmams LGBT tema, ir geriausio aktoriaus apdovanojimą Victorui Polsteriui (Viktorui Polsteriui) ne pagrindinėje festivalio programoje „Un Certain Regard“.

      Prancūzų ir šveicarų legenda Jeanas-Lucas Godard'as (Žanas Liukas Godaras) taip pat gavo specialų prizą už „Vaizdų knygą“ (Le Livre d'image) apie svarbius mūsų laikų klausimus: karą, migraciją ir planetos išlikimą.

      Įsimintinos akimirkos 

      Tačiau labiausiai įsiminusi vakaro akimirka buvo italų aktorės Asios Argento (Asijos Ardžento), kuri teigia, kad 1997 metais Kanų kino festivalyje ją išžagino H. Weinsteinas, kalba su pažadu kovoti už teisingumą kitoms aukoms.

      „Šis festivalis buvo jo medžioklės plotas“, – sakė A. Argento, kuri tvirtina, kad buvo 21 metų, kai H. Weinsteinas užpuolė ją savo viešbučio kambaryje.

      „Net šįvakar tarp jūsų sėdi tokių, kuriuos vis dar reikia patraukti atsakomybėn už elgesį su moterimis. Mes žinome, kas jūs, ir nebeleisime jums išsisukti“, – pasakė aktorė ir sulaukė auditorijos pritarimo šūksnių.

      Minutės prieš tai, kai A. Argento užlipo ant scenos, Paryžiaus policija pranešė pradėjusi kriminalinį tyrimą prieš vieną garsiausių prancūzų režisierių, „Penktojo elemento“ (Le Cinquieme Element) kūrėją Lucą Bessoną (Liuką Besoną), įtariamą vienos aktorės išžaginimu.

      Šiemetinis festivalis įsimins ir dėl kitų su moterų padėtimi susijusių akimirkų.

      Holivudo žvaigždės, tarp jų vertinimo komisijos pirmininkė Cate Blanchett (Keit Blanšet), Kristen Stewart (Kristen Stiuart), Helen Mirren (Helen Miren) ir Salma Hayek (Salma Hajek), režisierės Ava DuVernay (Ava Diuvernei) ir Patty Jenkins (Pati Dženkins) prisidėjo prie protesto ant raudonojo kilimo, kurio metu reikalavo lygių galimybių moterims ir „saugios darbo vietos“.

      Po dviejų dienų festivalio organizatoriai pasirašė pažadą iki 2020 metų labiau atsižvelgti į įvairovę sudarant programas.

      Nors bilietai į danų režisieriaus Larso von Triero juostos apie maniaką žudiką „The House That Jack Built“ premjerą buvo tarp geidžiamiausių, žiūrovai būriais ėjo iš filmo, kurį vadino mizoginiška smurto orgija.

      Abi filmo žvaigždės moterys, Uma Thurman (Uma Turman) ir Riley Keough (Rili Kio), nepasirodė ant raudonojo kilimo, kur K. Stewart kitą vakarą surengė savo pačios protestą ir nusispyrusi aukštakulnius Kanų festivalio laiptais lipo basa.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus