°C
      2024 04 24 Trečiadienis

      Lietuva, Latvija ir Estija steigia bendrą Baltijos valstybių kultūros fondą

      Nuotrauka: Liana Ruokytė-Jonsson | BNS nuotr.

      Autorius: LR kultūros ministerija
      2018-07-09 14:00:00

      Liepos 8 d. Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson lankosi Rygoje. Vizito darbotvarkėje – trišalių susitarimų pasirašymas ir apsilankymas Latvijos valstybės 100-mečiui skirtoje Dainų šventėje.

      Latvijos Nacionaliniame dailės muziejuje vykusioje ceremonijoje Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Latvijos kultūros ministrė Dace Melbārde ir Estijos kultūros ministras Indrekas Saaras pasirašė du trišalio bendradarbiavimo dokumentus – susitarimą dėl Baltijos valstybių kultūros fondo steigimo ir susitarimą dėl Dainų ir šokių švenčių tradicijos apsaugos ir plėtotės.

       „Dirbdami kartu mes mokomės vieni iš kitų, dalijamės gerąja patirtimi, stiprindami Baltijos regioną, bendrą kultūros ir meno lauką. Drauge esame labiau matomi pasaulio kultūros žemėlapyje, turime daugiau galimybių plėtoti ir skatinti savo šalių kultūrą bei meną. Šie susitarimai padės dar labiau sustiprinti kultūros organizacijų partnerystes“, – pažymėjo Lietuvos kultūros ministrė L.Ruokytė-Jonsson.

      Steigiamas Baltijos valstybių kultūros fondas finansuos Lietuvos, Estijos ir Latvijos kultūrinio bendradarbiavimo programas bei organizuojamus bendrus tarptautinius kultūrinius renginius. Fondas rems profesionalius projektus architektūros, vizualiųjų menų, dizaino, literatūros, muzikos, scenos menų, bibliotekų, muziejų ir archyvų srityse.

      Numatoma, kad kiekviena šalis kasmet fondui skirs po 100 tūkst. eurų. Lėšos pirmiausia bus skiriamos naujoms kultūros iniciatyvoms, skatinančioms Baltijos šalių kultūros tarptautiškumą – už Baltijos valstybių ribų rengiamiems Baltijos regiono kultūros pristatymams, taip pat ir tarptautinėms iniciatyvoms Baltijos šalyse. 

       Baltijos kultūros fondą paeiliui trijų metų laikotarpiui valdys Estijos Kultūros rėmimo fondas (Eesti Kultuurikapital), Latvijos Valstybinis kultūros rėmimo fondas (Valsts kultūrkapitāla fonds) ir Lietuvos kultūros taryba.

      Lietuvos, Latvijos ir Estijos susitarimas dėl Dainų ir šokių švenčių tradicijos apsaugos ir plėtotės padės tobulinti pasirengimo Dainų šventėms procesą, saugoti šių švenčių tradicijas.

      “Dainų ir šokių švenčių tradicijos, simbolika turi išskirtinę svarbą ne tik mūsų šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Tai – UNESCO pripažinta pasaulinio kultūros paveldo dalis, – sako ministrė L.Ruokytė-Jonsson. – Todėl turime stiprinti partnerystę šioje srityje, saugodami ir pristatydami tarptautinei bendruomenei mūsų tautų kultūros turtą”.

      Lietuva, Latvija ir Estija numato įsteigti bendrą Komitetą, kurį sudarys  21 narys. Į Komitetą kiekviena šalis skirs savo delegatus, atstovaujančius Dainų šventes rengiančiai institucijai, Kultūros ministerijai, Švietimo ir mokslo ministerijai bei Nacionalinei UNESCO komisijai. Komitete nuo kiekvienos šalies taip pat bus skiriama po tris ekspertus. Susitarime numatoma, kad komiteto sudėtis bus atnaujinama pagal poreikį, tačiau ne rečiau kaip kas trejus metus.

      Skaityti komentarus