°C
      2024 04 16 Antradienis

      Kaune apdovanojami reikšmingiausių 2017 m. metų vaikų knygų kūrėjai

      Nuotrauka: Selemonas Paltanavičius

      Autorius: Tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asoc.
      2018-04-07 16:00:00
      ​Akivaizdu, kad 2017-ieji vaikų literatūrai buvo darbingi, kūrybingi ir reikšmingi. Per metus išleista per 500 pavadinimų knygų vaikams ir paaugliams. Trečdalis jų – originalioji kūryba.

      Dvi knygos įtrauktos į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto sudarytą kūrybiškiausių 2017 metų knygų dvyliktuką. Keturios laimėjo Knygos meno konkurso premijas ir diplomus. Labiausiai žinomas pasaulyje vaikų knygų kūrėjas Kęstutis Kasparavičius nominuotas svarbiausiems pasaulio apdovanojimams – H. Ch. Anderseno medaliui ir Astridos Lindgren atminimo premijai (ALMA). Lietuvos vaikų rašytojų ir dailininkų iliustruotos knygos išleistos Vokietijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje karalystėje, Latvijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Rusijoje.

      Balandžio 7 dieną 11 val.Tarptautinės vaikų knygos dienos minėjimo metu Nacionaliniame Kauno dramos teatre buvo pagerbti iškiliausi 2017 metų vaikų knygų kūrėjai – rašytojai, dailininkai iliustruotojai, vertėjai, literatūros sklaidos specialistai. IBBY Lietuvos skyriaus premijos už metų knygas įteiktos dvidešimt šeštąjį kartą.

      Ekspertų komisijos apdovanojimus už geriausias ir reikšmingiausias 2017 metų vaikų ir paauglių knygas šį kartą skyrė dešimtyje kategorijų:   

      • Premija už geriausią negrožinę knygą skirta Selemonui Paltanavičiui už knygą „Gamtos metų ratas“ (leidykla „Nieko rimto“). Šiame gausiai iliustruotame gamtos pažinimo vadove gamtininkas ir rašytojas kviečia atskleisti Lietuvos gamtos paslaptis keliaujant metų laikų ratu, pasakoja apie kiekvieno mėnesio ypatumus, siunčia trumpas žinutes, užduoda klausimus ir į juos atsako. Tai yra nauja pirmą kartą teikiama IBBY Lietuvos skyriaus premija.
      • Vinco Aurylos premija – už kūrybišką ir inovatyvų vaikų skaitymo skatinimą skiriama literatūros pažinimo programai „Vaikų žemė“ (vadovas Justinas Vancevičius).
      • Aldonos Liobytės premija – Daivai Čepauskaitei už reikšmingiausią metų debiutą – knygą „Baisiai gražūs eilėraščiai“ (išleido „Žalias kalnas“). Vaikų literatūroje debiutuojanti patyrusi rašytoja komisiją sužavėjo žaisminga, originalia, sąmojinga ir prasminga poezija, parašyta vaikui adekvačia kalba, bet vaizdingai ir išmoningai.
      • Eugenijos Stravinskienės premija – Ingai Tulišveskaitei už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams – Kimberly Brubaker Bradley „Karas, išgelbėjęs mano gyvenimą“ (leidykla „Nieko rimto“). Profesionaliai išversta, subtiliai papasakota istorija apie dramatiškus vaikų likimus didelių istorinių įvykių – Antrojo pasaulinio karo – fone, pateikia ryškų ir tikrovišką to meto Anglijos gyvenimo vaizdą.
      • Adomo Druktenio premija – Viltarei Urbaitei už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams – Emmi Itäranta „Vandens skonis“ (leidykla „Nieko rimto“). Iš suomių kalbos kūrybiškai išversta knyga vaizduoja alternatyvų pasaulį, kuriame šimtmečius gyvuojančios arbatos tradicijos išmoningai įpinamos į futuristinį ateities modelį, o pagrindinės veikėjos lūpomis pasakojama istorija skatina paauglius susimąstyti apie mūsų ekosistemą ir jos problemas.
      • Premija už meniškiausias dvispalves iliustracijas – Kristinai Norvilaitei, iliustravusiai Gérardo Bessière knygą „Plunksna“ (išleido „Krantų“ redakcija). Istorijoje apie prancūzų kunigą ir jo katę juodai baltos iliustracijos harmoningai papildo tekstą, išlaiko subtilų, bet nuolat kintantį ritmą.
      • Domicėlės Tarabildienės premija – Linai Itagaki už iliustruotą gražiausią metų knygą – „Sibiro haiku“ (leidykla „Aukso žuvys“). Dailininkės darbas įvertintas už tamprią teksto ir vaizdo dermę, ryškią vaizdų kalbą, gražius perėjimus ir subalansuotą knygos visumą.
      • Premija už knygą mažiausiems skaitytojams – Mariui Marcinkevičiui ir Aušrai Kiudulaitei, sukūrusiems paveikslėlių knygą „Draugystė ant straublio galo“ (leidykla „Tikra knyga“). Šios knygos iliustracijas ir tekstą sieja konkretumas ir poetiškumas, humoras ir žaismė, o svarbiausia – palikta erdvė vaiko vaizduotei.
      • Antroji premija – Justinui Žilinskui už Geriausią knygą paaugliams „Kaukas Gugis ir kerų karas“ (leidykla „Aukso žuvys“), kurioje, remiantis autentiška lietuvių tautosaka, ypač sakmėmis, sukurtas labai vientisas ir harmoningas meninis pasaulis, skatinsiantis skaitytoją mąstyti apie universalias etines vertybes.
      • Prano Mašioto premija – Jurgai Vilei ir Linai Itagaki už Geriausią metų vaikų ir paauglių knygą „Sibiro haiku“ (leidykla „Aukso žuvys“). METŲ knyga išrinktas kūrinys, kuriame puikiai dera sudėtinga istorinė Sibiro tremties tema, originali komikso forma, įtaigiai supintas verbalinis ir vizualinis pasakojimas ir nepriekaištinga poligrafinė kokybė.

      Laureatams įteikti IBBY Lietuvos skyriaus diplomai ir privačių rėmėjų piniginės premijos. Geriausios METŲ knygos laureatėms dailininkas Vytautas Žirgulis įteikė savo tapybos paveikslus.

      Piniginio fondo rėmėjai: Šarūnas Marčiulionis, UAB „Alumnus“, UAB „Sabelija“, UAB „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“, UAB „BALTO print“, UAB „Kauno šilas“, leidyklos „Tyto alba“, „Žara“ ir „Debesų ganyklos“.

       

      Renginio organizatoriai ir partneriai:

      Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius.

      Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas.

      Renginio rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba.

      Skaityti komentarus