°C
      2024 04 20 Šeštadienis

      ​Graikija atgavo 2012-aisiais pavogtą P. Picasso paveikslą

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2021-06-29 19:00:00

      Graikija antradienį paskelbė atgavusi Pablo Picasso (Pablo Pikaso) asmeniškai graikams padovanotą paveikslą, beveik prieš dešimtmetį drauge su dviem kitais paveikslais įžūliai pavogtą iš Nacionalinės galerijos.

      „Moters galva“ (Head of a Woman), kurią P. Picasso 1949 metais padovanojo Graikijai, buvo surastas kaimiškajame Keratėjos rajone, maždaug 45 km į pietryčius nuo Atėnų, spaudos konferencijoje paskelbė pareigūnai.

      „Šiandien ypatinga diena, didelio džiaugsmo ir emocijų [diena]", – žurnalistams sakė kultūros ministrė Lina Mendoni.

      Pasak jos, 1939 metais aliejumi ant drobės nutapytą paveikslą būtų buvę „neįmanoma parduoti“, nes kitoje jo pusėje yra asmeninis P. Picasso įrašas „Graikų tautai, Picasso dovana“.

      Ispanų meistras šį kubizmo stiliaus paveikslą Graikijos valstybei padovanojo pagerbdamas šalies pasipriešinimą nacių Vokietijai per skausmingą okupaciją 1941–1944 metais.

      „Šis paveikslas Graikijos žmonėms ypač svarbus, tai brangus prisiminimas, nes didis dailininkas jį asmeniškai dedikavo Graikijos žmonėms, dėl jų kovos su fašistinėmis ir nacių jėgomis“, – sakė ministrė.

      Taip pat buvo surastas kitas per tą pačią vagystę 2012 metų sausį pagrobtas paveikslas, olandų dailininko Pieto Mondriano (Pito Mondriano) „Malūnas“ (Mill).

      Minima 2012 metų vagystė iš Nacionalinės galerijos, kur saugoma didžiausia Graikijos valstybinė meno kolekcija, truko vos septynias minutes.

      Iš pradžių manyta, kad į galeriją įsilaužė ir paveikslus iš rėmų išpjovė du vyrai. Tačiau policija dėl šios bylos areštavo vieną žmogų – 49 metų graiką.

      Per tą patį apiplėšimą buvo pavogtas ir XVI amžiaus italų menininko Guglielmo Caccios (Guljelmo Kačos), geriau žinomo Moncalvo (Monkalvo) pseudonimu, eskizas. Valstybinė televizija pranešė, kad jis buvo apgadintas ir išmestas.

      Vagystė buvo įvykdyta per Graikijos skolų krizės piką. Keliais mėnesiais vėliau iš senovės olimpinėms žaidynėms skirto muziejaus Olimpijoje buvo pavogta kone 80 archeologinių eksponatų, bet jie dar po kelių mėnesių buvo surasti.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus

      kEMlzpAX 2021 27 12 10:48

      555

      0
      0
      Atsakyti

      Komentuoti gali tik registruoti vartotojai