°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      „Galvės vario banga“ skelbs pergalę Žalgirio mūšyje

      Nuotrauka: kauno.diena.lt

      Autorius: alkas.lt informacija
      2020-07-09 15:00:00

      Liepos 12-ąją, 14 val., Trakuose, Galvės ežere, nuskardės džiaugsmingos fanfaros Žalgirio mūšio pergalei. Šią žinią iš istorinio Vytauto Didžiojo miesto skelbs daugiau nei šimtas muzikantų, grosiančių pačiame ežere, Trakų pilies fone.

      Šiuo nepaprastu pasirodymu, į kurį įsijungia keturi pučiamųjų instrumentų orkestrai, Trakuose – 2020 metų kultūros sostinėje – bus skardžiai ir garsiai paskelbtos Žalgirio mūšio 610-osios metinės. Reikšmingai istorinei datai paminėti ir rengiama akcija „Galvės vario banga“, kurioje, mindami vandens dviračius Trakų Galvės ežere, gros per šimtą pučiamųjų instrumentų orkestrų muzikantų. Tai – išskirtinis renginys ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

      Pergalės fanfaras Galvėje pūs Trakų – 2020 metų Lietuvos kultūros sostinės ambasadorius Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Reprezentacinis pučiamųjų orkestras, Vaikų ir jaunimo pučiamųjų instrumentų orkestras „Jovaras“ ir Trakų rajono Rūdiškių muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras „Valery Brass“.

      Istorijos šaltiniai liudija, kad Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovas Vytautas Didysis iš savo rezidencijos Trakų Salos pilyje būrė ir telkė karių pulkus lemiamam mūšiui su kryžiuočiais. Teigiama, kad apie dešimties tūkstančių karių Trakų pulkas laukė valdovo signalo ir iš čia birželio pradžioje pajudėjo mūšio vietos link.

      Su pergale Žalgirio mūšyje siejamas ir LDK, ir Trakų – mėgstamiausios Vytauto Didžiojo rezidencijos bei valstybingumo centro – klestėjimas.

      Minint Žalgirio 610-ąsias mūšio metines, akcijos rengėjai trakiečiams ir jų svečiams pristato ne tik muzikinį pasirodymą vandenyje, bet sieks ir Gineso rekordo. Tikimasi, kad bus įregistruotas rekordinis koncertas, kuriame dalyvaus daugiausia orkestrantų, kurie vienu metu gros ir mins vandens dviračius.

      Pirmas bandymas, savotiška tokio koncerto ant vandens minant vandens dviračius, repeticija jau vyko Trakuose 2018 metų pučiamųjų instrumentų orkestrų šventėje „Atataria vamzdžiai“ . Tuo metu ant vandens koncertavo daugiau nei 50 orkestrų dalyvių, kurie paliko neišdildomą įspūdį trakiškiams, svečiams iš Lietuvos miestų bei miestelių ir atvykusiems turistams iš įvairiausių pasaulio šalių.

      Skaityti komentarus