°C
      2024 04 18 Ketvirtadienis

      3D spausdinimas suteikia galimybę akliesiems „matyti“ paveikslus

      Nuotrauka: Painting Movies nuotr.

      2019-07-16 08:00:00

      Įsivaizduokite, kad jūs niekada nematėte Da Vinčio „Mona Lisos“ ar Vincento Van Gogho „Žvaigždėtos nakties“. Paprasčiausiai į „Google“ paiešką suvedę šių paveikslų pavadinimą, galėtumėte išvysti šedevrus. Tačiau viskas pasikeičia, jei esate aklas. Jūs ne tik negalėtumėte išvysti pasaulio garsiausių meno kūrinių, bet ir sunkiau pažintumėte kitas meno šakas.

      Iki šiol tai buvo 285 mln. regėjimo sutrikimų turinčių žmonių ir aklųjų realybė, tačiau dabar kelios kompanijos stengiasi tai pakeisti.

      3DPhotoworks

      3DPhotoworks kartu su nacionaline aklųjų federacija sukūrė programą, kuri leidžia akliesiems patirti piešinių ir paveikslų teikiamą malonumą per lytėjimo pojūtį.

      Smegenys gali perdirbti juntamąją informaciją panašiai kaip ir vaizdinę informaciją. Tai akliesiems ir regėjimo sutrikimą turintiesiems suteikia progą „matyti“ paveikslą galvoje.

      Procesas, kurį 3DPhotoworks naudoja yra paprastas: jie nuskenuoja dviejų dimensijų paveikslą ir paverčia jį skaitmeniniais duomenimis. Vėliau, skaitmeninės informacijos ekspertai rankiniu būdu pakeičia kai kuriuos duomenis tam, kad pritaikytų paveikslą spausdinimui. Tuomet ši informacija nusiunčiama 3D spausdintuvui, kuris išspausdina paveikslą, kurį liesdami aklieji gali patirti tą patį, ką regintys žmonės mato žiūrėdami į paveikslą. Šiuo metu spausdintuvai gali pagaminti paveikslus, kurių reljefas būtų iki 4,5cm gylio.

      3DPhotoworks pagamino Da Vinčio „Mona Lisos“, Van Gogho  paveikslų bei Emanuelio Leutze ikoniškojo tapybos darbo 3D versijas. Ir tai tik pradžia, įmonė planuoja apimti fotografijos sritį.

      John Olson, vienas iš 3DPhotoWorks įkūrėjų, įsteigė įmonę prieš 80 metų. Jis anksčiau buvo fotografas, taigi natūralu, kad vaizdai jam svarbūs. Jis ėmė kvestionuoti, kaip pasaulį suvokia aklieji ir pradėjo ieškoti alternatyvų, kurios padėtų akliesiems patirti meną.

      „Mūsų misija“, - teigia John Olson, „nuostabiausius meno bei fotografijos kūrinius padaryti prieinamus akliesiems kiekviename muziejuje, kiekviename mokslo centre bei kultūros institute, pirmiausia šoje šalyje, o po to už jos ribų.“

      Kompanija neseniai bandė surinkti 500,000 JAV dolerių, tačiau jiems nepavyko. Nors jie nepasiekė tikslo, tačiau 3DPhotoWorks darbus jau galima pamatyti kai kuriose parodose ar muziejuose.

      Kompanijos pastangos buvo sutiktos labai teigiamai. Aklieji, žinoma, yra girdėję apie pasaulinio garso dailininkus, tačiau jų darbus suvokdavo gana abstrakčiai, panašiai, kaip mes suvokiame žodžius žodynuose, kurie be konteksto atrodo beprasmiai.

       Unseen Art

      Suomių kompanijos tikslas gana panašus į 3DPhotoWorks. Unseen Art bandė surinkti 30,000 JAV dolerių tam, kad galėtų dar daugiau meno šedevrų padaryti prieinamus akliesiems.

      Unseen Art taip pat bando sukurti duomenų bazę, kur žmonės galėtų įkelti užklausą ir parsisiųsti mano kūrinį tam, kad juo galėtų mėgautis kiekvienas. Santykinai žema 3D spausdinimo kaina reiškia, kad tai galėtų pagelbėti akliesiems visame pasaulyje. Nors jiems surinkti reikiamos sumos taip pat nepavyko, tačiau jie nenuleidžia rankų ir toliau stengiasi įgyvendinti šį kilnų tikslą.

      3D spausdinimas ateityje

      Nepaisant sunkumų, su kuriais susidūrė tiek 3DPhotoWorks, tiek Unseen Art, liečiamų paveikslų idėja akliesiems liudija, kad 3D spausdinimo ateitis – šviesi, be to, šis spausdinimo būdas darosi vis pigesnis ir prieinamesnis žmonėms. Pagrindinė problema, su kuria susiduria kompanijos – žmonių menkos žinios apie tokias kompanijas. Kita problema, su kuria jie susiduria, tai visuomenės nusistatymas, jog tai padėtų tik mažai žmonių daliai. Žmonės nepastebi, kad regos sutrikimų neturintys taip pat gali mėgautis šiais paveikslais ir galbūt pažvelgti į meną iš kitos perspektyvos. Šiandien abi kompanijos stengiasi surinkti pinigų ir pristatyti pasauliui garsiausius meno kūrinius kitaip.

      Skaityti komentarus